Harjoittelussa Selektalla – Kyky oppia pelastaa tiukassakin paikassa

Selekta on mukana monen tulevan ammattilaisen uralla harjoittelujakson muodossa. Tässä artikkelisarjassa Selektan harjoittelijat kertovat, miltä heidän arkensa näyttää ja mitä eväitä he ovat saaneet harjoittelusta matkaansa. Tällä kertaa sukelletaan Selektan tytäryhtiö ProMestan harjoittelija Jenna-Lee Paavolan arkeen. ProMesta tarjoaa palveluita erityisesti rakennusalan työjohdolle, työmaatekniikan ammattilaisille ja rakennusalan toimihenkilöille.

Jenna-Lee Paavola aloitti ProMestalla rekrytointiharjoittelijana vuoden 2021 tammikuussa. Hän opiskelee Pasilan Haaga-Heliassa tradenomiksi Johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmassa. Puolen vuoden harjoittelun ensimmäiset viikot kuluivat Selektan Pasilan toimistolla muiden harjoittelijoiden kanssa perehtyen. Alkuun käytiin läpi järjestelmien käyttöä, mistä sataa heti kiitosta. ’’Helpotti, kun ei ollut ihan ummikkona,’’ hän kertoo siirtymisestä ProMestan toimistolle.

Harjoittelun oli alunperin tarkoitus kestää kesäkuulle, mutta jo toisella työviikolla Jenna-Leetä pyydettiin jäämään töihin pidemmäksi aikaa. Hän sai miettiä asiaa rauhassa ja päättää jatkosta vasta sitten, kun olisi saanut työstä enemmän kokemusta. Päätöstä ei kuitenkaan tarvinnut puntaroida kauan, niin hyvin hän on viihtynyt alusta saakka. Huhtikuusta eteenpäin Jenna-Lee jatkaakin töitä HR-koordinaattorina.

Henkilöstöpalveluyritys osoittautui oikeaksi valinnaksi

Jenna-Lee löysi ilmoituksen harjoittelupaikasta koulun rekrytointijärjestelmästä. Hän kokee olevansa todella onnekas, sillä koronan takia sopivaa harjoittelupaikkaa on ollut haastava löytää. Jenna-Leen mukaan ei ole itsestäänselvyys, että harjoittelussa pääsee työskentelemään itselleen mieluisten tehtävien parissa. ’’Olen onnekas, että sain näin hyvän harkkapaikan,’’ hän kertoo.

ProMestan rekrytointiprosessi eteni nopeasti, kuten rakennusalalla rekrytoinnit usein etenevät. ‘’Hain useampaan paikkaan ja laitoin hakemuksen tähän viimeisimpänä. Aika nopeesti tuli soitto haastatteluun,’’ Jenna-Lee kertoo prosessin etenemisestä. Haastattelut tapahtuivat Teamsin välityksellä, mistä hän on kiitollinen, sillä hakiessa hän oli vaihto-oppilaana Saksassa. ‘’Oli omat pienet epäilykset et selviinkö, mutta oon niin ilonen et pääsin tänne ja uskalsin laittaa hakemuksen,’’ hän kertoo silminnähden tyytyväisenä valintaansa.

Jenna-Lee kertoo tienneensä, että haluaa erikoistua HR:än pariin, mutta uusi toimiala mietitytti. ’’Epäilytti raksa-ala ja henkilöstöpalveluyritys, en ollut osannut ajatella itseäni tänne. Mutta rakastan mun työtä, enkä malta olla pois töistä,’’ hän hehkuttaa. Aiempaa kokemusta rekrytoinnista tai työpaikkailmoitusten kirjoittamisesta hänellä ei ollut, joten harjoittelun myötä on päässyt oppimaan paljon. Sen lisäksi hän pitää arvokkaana, että työssä pääsee soveltamaan koulussa opittua. ’’Tietyissä jutuissa pääsee edistämään alaa ja käyttämään omaa tietotaitoa hyväksi,’’ Jenna-Lee avaa.

Työn merkityksellisyys motivoi

Jenna-Leen mukaan haastavinta harjoittelun aikana on ollut täysin uuteen toimialaan perehtyminen. Ennen harjoittelua Jenna-Lee on kerryttänyt työkokemusta pääasiassa ravintola-alalta. Siellä työ tehtiin keittiön puolella, eikä asiakkaiden kanssa ollut tekemisissä jatkuvasti. Harjoittelu onkin vaatinut jatkuvaa oppimista. ’’Se on haastavaa, mutta hyvällä tavalla. Arvostan, että käytettiin aikaa pelkkään perehdytykseen ja aina voi myös kysyä,’’ hän käy läpi kokemustaan.

HR-työssä ollaan suurin osa työajasta puhelimessa työnhakijoiden kanssa. Haastattelutilanteissa joutuu soveltamaan ja niistä oppii paljon. ’’Ei tietenkään ole helppoa, kun ei ymmärrä. Esimerkiksi jos pitäisi rekrytoida kirvesmies, mutta ei tiedä mitä sellainen tekee. Kiva oppia uutta siltä saralta myös,’’ hän jatkaa. ’’Opin nopeasti,’’ Jenna-Lee sanoo ja nauraa, että hän oli oikeassa kertoessaan siitä haastattelussa.

Parasta harjoittelussa on Jenna-Leen mukaan ollut ehdottomasti työkaverit. ‘’Kaikki tsemppaa ihan sikana ja sanovat kiitos. Omaa työtä harjoittelijana arvostetaan,’’ hän avaa. Tärkeää Jenna-Leelle on myös, että saa tarjota työtä sitä tarvitseville. Hän tietää itsekin, miten hienolta tuntuu saada töitä. ’’Kun saa kuulla, että saa duunin. Se tunne on paras,’’ Jenna-Lee iloitsee. ’’On kiva päästä olemaan se ihminen, joka tuo sen ilouutisen, että tervetuloa,’’ hän jatkaa.

 

Jenna-Leen vinkit työnhakijalle 

1. Kerro, mitä olet tehnyt mahdollisimman tarkasti.

Hakiessa tai viimeistään haastattelussa kannattaa kertoa tarkasti minkälaisia töitä on aiemmin tehnyt. Näin rekrytoija saa kattavan kuvan osaamisestasi!

2. Muista suosittelijat!

Mahdolliset suosittelijat aiemmista töistä on aina etu!

3. Ole rehellinen ja oma itsesi.

’’Kornia, mutta ei kannata peitellä millainen on,’’ Jenna-Lee kertoo. Rekrytoijana hän sanoo arvostavansa sitä, että hakija kertoo rehellisesti mitä osaa ja mihin pystyy. Jos esimerkiksi ei koe sopeutuvansa vuorotyöhön, niin ei myöskään kannata kertoa pystyvänsä. ‘’Rehellisyydellä pääsee pitkälle, sillä että tiedostaa omat haasteet,’’ hän tiivistää.

 

 

Teksti ja kuva Oona Hallasaari

Löydä oma urapolkusi osoitteesta www.selekta.fi