Harjoittelussa Selektalla – Tekemällä oppii

Ella-Noora Lotvonen on ottanut uransa ensimmäisiä askeleita Selektalla palkanlaskennan parissa. Ensi kesänä taloushallintoon erikoistuneeksi tradenomiksi valmistuva Lotvonen toteuttaa myös opinnäytetyönsä toimeksiantona Selektalle. Selekta on mukana myös monen muun tulevan ammattilaisen uralla harjoittelujakson muodossa. Tässä artikkelisarjassa Selektan harjoittelijat kertovat, miltä heidän arkensa Selektalla näyttää ja mitä eväitä he ovat saaneet matkaansa

Tradenomiopiskelija Ella-Noora (Ella) Lotvonen aloitti Selektalla viiden kuukauden mittaisen harjoittelunsa palkanlaskijana vuoden 2020 marraskuussa. Ella opiskelee liiketaloutta kolmatta vuotta Porvoon Haaga-Heliassa. Hän on opinnoissa erikoistunut taloushallintoon, joten palkanlaskennan tehtävät harjoittelussa oli luonnollinen valinta. ’’Koulun sivuilta bongasin Selektan. Kun haettiin harjoittelijaa palkanlaskentaan kiinnostuin ja hain,’’ Ella kertoo. Ennen harjoittelua Ellalla ei ollut koulun lisäksi aiempaa kokemusta palkanlaskennasta. Työkokemusta oli kertynyt lähinnä asiakaspalvelutöistä.

Varsinkaan harjoittelijana ei onneksi tarvitse vielä tietää ja osata kaikkea. Sen vuoksi Ellalle nimettiin harjoittelun ajaksi vastuukouluttaja Selektalta, joka neuvoo ja auttaa tarvittaessa harjoittelun ajan. Ella kokee, että oma henkilökohtainen ohjaaja on tärkeä osa harjoittelua. ’’Kun seuraa mitä toinen tekee, oppii itse myös paljon. Olen saanut itse tehdä kaiken, mutta samalla saanut tukea. Ja aina saa neuvoa kun kysyy,’’ Ella kertoo. Harjoittelun alussa Ella työskenteli muun muassa Excel-projektien parissa. Jo tammikuussa hän kuitenkin pääsi käärimään hihat ja oman vastuukouluttajan opastuksella ja tuella on päässyt hyväksymään jo palkkalaskelmiakin itsenäisesti.

’’Ei ole turhia kysymyksiä’’

Maailman tilanne on vaikuttanut myös Ellan harjoitteluun. Etätyöskentely on tullut tutuksi: ’’Hyvin pystyy tekemään koneella hommia myös samalla tavalla kotoonta. Etänä ei ole kuitenkaan ihan sama, kun apu ei ole vieressä.’’ Mahdollisuuksien mukaan Ella tekeekin töitä Selektan Pasilan toimistolla. Toimistolla on paikalla yleensä Ellan lisäksi vain vastuukouluttaja. Muut palkanlaskijat ovat etänä tai työskentelevät muualla Suomessa.

Ella kokee, että harjoittelu on pitkälti vastannut hänen odotuksiaan, mutta uuttakin on tullut opittua paljon. ’’Itse työ yllätti, miten automaattista palkanlaskenta nykypäivänä on. Mutta odotukset ovat jopa ylittyneet, tykkään tosi paljon näistä hommista. Kiva työilmapiiri tietenkin vaikuttaa tosi paljon,’’ hän avaa. Harjoittelu on suunnilleen puolessa välissä ja Ella on nauttinut ajastaan Selektalla. ’’Kaikki on kivaa! Työarki tuntuu motivoivammalta kuin opskelu, varsinkin jos toimistolla näkee muita ihmisiä,’’ Ella hehkuttaa.

Ella kertoo, että hän on harjoittelun aikana oppinut, että aina kannattaa kysyä. ’’Ei ole turhia kysymyksiä! Mielummin kysyy sata kertaa, kun jättää kysymättä ja sit menee väärin,’’ Ella avaa. Kysymyksiin kannustetaan, sillä se on kaikkien etu. ’’Etänäkin voi soittaa vaikka heti perään ja varmistaa jotain, vaikka oltaisiin juuri suljettu edellinen puhelu,’’ Ella kertoo. Ella miettii pitkään, mikä on ollut haastavaa harjoittelun aikana. Lopulta hän kertoo, että suuremmilta haastavilta tilanteilta on oikeastaan vältytty, koska aina on saanut heti apua pienenkin asian kohdalla. ’’Pienet virheet ja muut huomataan heti eikä liian myöhään,´´ Ella tiivistää.

Asioiden ääneen sanominen kannattaa

Ellan opinnot ovat jo loppusuoralla, ja valmistuminen häämöttää kesällä. Harjoittelun aikana ajankohtaiseksi tuli siis myös opinnäytetyön tekeminen. Koulussa suositeltiin, että työ tehtäisiin toimeksiantona yritykselle. Ella kertoo, että hänelle tuli heti mieleen idea kyselystä Selektan vuokratyöntekijöille. Hän tiesi, että haluaa toteuttaa opinnäytteen tutkimuksena, joten idea lähti heti muotoutumaan. Ella otti asian esille töissä ja Selektalla innostuttiin asiasta. Nyt opinnäytetyö valmistuu jo kovaa vauhtia. 

Harjoittelun aikana Ella haluaisi oppia vielä lisää palkanlaskennasta: ’’Uusia tilanteita tulee ja niistä opitaan kun ne tulee vastaan’’. Sen vuoksi on ollut niin tärkeää, että harjoittelussa on päässyt itse tekemään ja oppimaan työtä käytännössä. Ella haaveilee, että saisi jatkaa tulevaisuudessakin palkanlaskennan parissa. Hän kokee, että toimistoarki sopii hänelle ja harjoittelun myötä tunne vahvistunut. ’’Tuntuu, että olen tärkeä, vaikka olen harjoittelija,’’ Ella summaa fiiliksiään harjoittelusta.

 

 

Teksti Oona Hallasaari

Kuvat Ella-Noora Lotvonen

Löydä oma urapolkusi osoitteesta www.selekta.fi