Selekta Oikotie vastuullinen kesäduuni

Kesätöiden haku kesällä 2020 – ota nämä huomioon

Vastuullinen Kesäduuni -kampanja rantautui myös Selektalle. Kampanjan tarkoituksena on tarjota nuorille hyviä kokemuksia kesätöistä ja tuoda esille yksi suurempi hakuportaali, josta löytyy kaikkien kampanjaan osallistuneiden yrityksen ilmoittamat paikat. Kesätyöhaku on tällä hetkellä täysissä voimissaan niin Selektan omien sivujen kautta, kuin myös Oikotiellä sekä Tuudossa. Sesonkiluontoisen toimialan kohdalla kesätöiden haku on äärimmäisen tärkeä askel urapolulla.

Kesätyöt Selektalla

Vuonna 2020 olemme mukana Oikotien järjestämässä Vastuullinen Kesäduuni -kampanjassa. Kampanjan tarkoituksena on tarjota nuorille laadukkaita kesätyöpaikkoja ja hyviä kokemuksia. Yhtenäinen kokonaisuus löytyy Oikotien sivuilta, ja sinne on kasattu yhteen sekä kampanjan työpaikat että vinkkejä työnhakuun.

Päätoimialamme rakennus, logistiikka ja teollisuus ovat vahvasti sesonkiluontoisia, ja siten kesätöiden löytyminen aloilta on helppoa. ”Tavoitteenamme on tarjota nuorille laadukkaita kesätyöpaikkoja. Kesän ajaksi on mahdollista hakea määräaikaisia työsuhteita tai niin sanottuja keikkatöitä”, rekrytointipäällikkö Ilmo Jokelainen sanoo. Keikkatyöt ovat tehokas keino kartoittaa omaa osaamista ja verkostoa alalla, ja siksi monet hakevat keikkatöitä jo keväästä opiskelujen ohelle, jolloin kesäsesongissa työmailla on jo tieto osaamisesta. ”Meiltä löytyy vaihtelevia kesätöitä rakennuksen, teollisuuden ja logistiikan yhteistyökumppaneiltamme. Työtehtäviä on erilaisia, ja työn luonne sekä kesto vaihtelevat”, Jokelainen jatkaa.

Vastuullinen Kesäduuni -kampanja on oivallinen portaali yrityksille näkyvyyden kannalta, ja myös Selekta pyrkii rekrytointipäällikkö Jokelaisen mukaan näkymään eri kanavissa. Onnistuneen rekrytoinnin kannalta tärkeää on saada työnhakijat ja yhteistyökumppanit kohtaamaan. ”Hakijan tärkeimmät ominaisuudet ovat aktiivisuus ja rehellisyys. Ole aktiivinen ja avoin erilaisille mahdollisuuksille. Kaikki työt vievät eteenpäin!” Ilmo Jokelainen vinkkaa työnhakijoille.

Työntekijätarinoita kesältä 2019

Haastattelimme kahta viime kesän työntekijää Aleksia ja Timoa. Aleksi on toiminut Selektalla erilaisissa rakennusaputyöntekijän tehtävissä vuonna 2017 sekä 2019 Helsingissä. Timo aloitti vuoden 2019 toukokuussa maanrakennustyöntekijänä Tampereella, ja on edelleen samalla firmalla töissä.

Selekta kesätyöt 2020

”Olin Selektalla kesinä 2017 ja 2019 rakennusaputyöntekijän tehtävissä. Tein hyvin fyysistä työtä, paljon tavaroiden siirtelyä, siivoamista ja pieniä nikkarointeja. Olin ikään kuinapukäsiparina monipuolisissa tehtävissä.” Aleksi kertoo kesätyökokemuksestaan. Nuorella miehellä oli ensimmäistä kesätyötä hakiessaan lukiotausta eikä tietoa alasta. ”Hain rakennusaputyöntekijän tehtävään kaverin kehotuksesta. Hän suositteli Selektaa, ja työ kuulosti mahdolliselta, vaikka oma historia olikin lähinnä, tutustu ja tienaa -jaksoissa Alepassa”, nykyisin kone- ja rakennustekniikkaa opiskeleva Aleksi muistelee.

Timo haki alun perin sähköasentajan töitä, mutta päätyi maanrakennuksen puolelle. ”Molempien alojen koulutus löytyy, joten päätin lähteä kokeilemaan tuttua maanrakennuspuolta, kun töitä löytyi” mies aloittaa kertomaan. Kesätyöksi tituleerattu tehtävä jatkuikin pidempään ja ura sai uutta nostetta purjeisiin. ”Rekrytointiprosessi oli todella yksinkertainen. Pistin hakemusta, kävin haastattelussa ja lähdin töihin. Kohta olen vuoden ollut töissä”, tamperelainen tiivistää. Myös Helsingin päässä Aleksin rekrytoinnit ovat sujuneet mutkattomasti. ”Laitoin viime kesänä normaalisti hakemuksen, vaikka olinkin aiemmin jo ollut Selektalla töissä. Nopeasti pääsin haastatteluun, jossa päivitettiin tiedot ajan tasalle, ja pääsin tutustumaan toimiston sen hetkiseen henkilökuntaan”, Aleksi kertoo.

Molemmat työntekijät kokevat, että asiat ovat toimineet, kuten luvattua. ”Ei ole ollut minkään suhteen ongelmia. Olen kuullut, että jos jotain virheitä on tullut, ne on Selektan kanssa saatu nopeasti ratkaistua yhdellä puhelulla”, Aleksi pohtii jatkaen, ”Sain hyvin vapaata omiin reissuihin ulkomaille ja mökille”. Timo kokee, että on saanut Selektan kautta tarpeeksi kattavan perehdytyksen sekä välineet työntekoon. ”Mielestäni kaikki on sujunut hyvin. Työmaillakin perehdytetään tarvittaessa. Ja itse kysytään, jos jokin asia jäi epäselväksi”, hän sanoo.

Timo ja Aleksi ovat yksimielisiä siitä, että suosittelisivat Selektaa työpaikkana kyllä muillekin. ”Todennäköisesti itsekin haen myös tänä vuonna töihin. Rohkeasti kannattaa hakea, ei se niin vaikeaa ole. Kun saa mukavia työkavereita, niin töissäkin viihtyy todella hyvin!” Aleksi vinkkaa.

Työnhaun vinkit

1. Ole aktiivinen – Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro millaista työtä haluat.

2. Ole kiinnostunut haettavasta työstä – Osoita, että haluat oppia uutta tai päästä näyttämään kyntesi. Ota selvää, minkälaista hakemasi työ on. Näin voit osoittaa ammattitaitoa haastattelussa.

3. Ole avoin – Rekrytoinnin ammattilaiset tuntevat alan ja tietävät, mitä tekevät. Ole avoin vaihtoehdoille ja työmahdollisuuksille.

4. Täytä hakemus hyvin – Anna hyvä ensivaikutelma jo ennen haastattelua

5. Ole aito ja rehellinen – Älä valehtele omaa osaamistasi. Korostamalla niitä asioita, joita jo osaat tai joita haluaisit työssäsi oppia, pääset varmemmin Sinulle sopivaan paikkaan.

Katso myös:
Asenne ratkaisee – Myös työnhaussa
Helppoa työnhakua
Kesätöihin 2020

Teksti Saara Purhonen