Selekta maailmalla – Kokemuksia ja osaamista ulkomailta

Ruotsiin lähtenyt suomalainen yritys etsi lisää tekijöitä, jolloin Selektan Tampereen myyjä Petri Knutars päätti tarttua tuumasta toimeen. Reissutöihin lähti kaksi eri kokoonpanoa eri kohteisiin naapurimaan puolelle. Tekijät olivat aiemmin toimineet erilaisissa rakennustehtävissä Suomen puolella, mutta palo saada uusia kokemuksia vei seuraavaksi Ruotsiin. Toisen porukan reissusta voit lukea täältä!

Vuonna 2017 Joona Laiho oli lähdössä töihin Japaniin pinnoittamaan laivan kansia, mutta reissu harmillisesti peruuntui. Peruuntunut Japanin reissu sytytti kuitenkin halun päästä vielä joskus ulkomaille töihin. Toive toteutui vihdoin talvella 2021, kun Laiho pääsi Selektan kautta Ruotsiin rakentamaan peltikattoja maatiloille. Ruotsiin töihin lähti myös Jasper Ruohonen, joka oli kerryttänyt kansainvälistä työkokemusta aiemmin jo Puolassa. Puolan reissu oli ollut mieluinen, mikä sai Ruohosen hakeutumaan myös uudestaan ulkomaille töihin.

Töihin turvallisin mielin

Pandempiatilanteesta huolimatta työt alkoivat, vaikkakin erityisjärjestelyin. ’’Koronatestit pitivät olla 48 tuntia vanhat, muuten ei olisi maihin ollut pääsyä. Pidetään turvavälit ja maskit yleisillä paikoilla, ja muutenkin korona-ohjeiden mukaisesti kuljetaan.’’, Laiho kertoo järjestelyistä. Yksin ei ole tarvinnut jäädä asioiden hoitamisessa: ’’Selektan kanssa toimiminen on ollut ihan huippua. Yritykseltä on saanut kaiken tuen ja avustuksen’’, Laiho jatkaa. Myös Ruohonen kertoo reissuun lähdön sujuneen helposti: ‘’Kaikki tarvittava ja pakolliset, työvaatteet ja muut, hoitui helposti’’.

Ruotsissa työn alla on isojen peltikattojen rakentaminen maatiloilla. Reissu tuo myös hyvää kokemusta tulevaisuutta ajatellen, sillä Laihon urahaaveena on päästä vielä joku päivä työnjohtajaksi.’Kaiken näköistä on tullut tehtyä, enimmäkseen betonikorjaus- ja pinnoitustöitä. Myös laivan hyttikäytäviä on tullut rakennettua’’, Laiho kertoo työkokemuksestaan. Ruohosen mukaan itse työnteko on ollut pitkälti samanlaista kuin Suomessakin, mutta pieniä erojakin löytyy. ’’Ei kuitenkaan mitään ihmeellistä’’, hän täydentää. Arki rullaa siis tavalliseen tapaan myös Ruotsin puolella.

Reissutöistä saa hienoja muistoja

Töissä on saanut nauttia keväisistä maisemista kattojen korkeudella. Muistot reissusta jäävät mieleen varmasti pitkäksi aikaa. Ruohosen mukaan reissu on kulunut mukavasti ja töiden vastapainoksi iltaisin on vapaa-aikaa. Lisäksi samoilla työmailla on töissä muitakin suomalaisia, joten kommunikointi on tapahtunut pitkälti suomeksi.

Ruohonen kannustaa hakeutumaan reissutöihin, jos työskentely ulkomailla kiinnostaa yhtään. ’’Kielitaito ei ole este lähtemiselle, perus englannin taidolla pärjää. Ruotsia en puhu sanaakaan! Tällaiset on hienoja uusia kokemuksia,’’ hän avaa. Myös Laiho kertoo, että lähtisi ehdottomasti uudelleen ulkomaille töihin. Haaveena on edelleen päästä töihin Japaniin tai vaikka Singaporeen. ’’Tästä saa mahtavat muistot, ja onhan reissuhommissa aina parempi palkka. Lämpimästi suosittelen jokaikiselle lähtemään ulkomaille töihin,’’ Laiho hehkuttaa.

 

Teksti Oona Hallasaari

Kuvat Joona Laiho

Löydä oma urapolkusi osoitteesta www.selekta.fi