Korona uudisti toimialoja yhdessä yössä

Korona uudisti toimialoja yhdessä yössä

Suomea ravisuttanut tilanne näkyy monilla aloilla töiden vähentymisenä ja lomautuksina. Ikävä tilanne tuo kuitenkin esiin myös hopeareunuksen. Uusia tehtävänimikkeitä alkaa muodostua kotimaisen työvoiman ympärille, työmotivaation merkitys korostuu ja uudenlaiset toimintatavat alkavat muotoutua; vuosikymmeniä samana pysyneitä malleja on pakko päivittää. Kysyntäpiikki työntekijöissä kohdistuu nimenomaan ammattitaitoisiin, motivoituneisiin erikoisosaajiin.

Valtakunnallinen poikkeustila näkyy eri tavoin maakunnissa

”Suurentunut kysyntä sai aikaan työpaikkoja muun muassa pleksilaseja valmistavissa yrityksissä. Tämän lisäksi esimerkiksi teknologia teollisuuden alkutuotannon tehtäviin on kyselty enemmän tekijöitä.” Kuopion toimipisteen HR-koordinaattori Rosa Pitkänen valottaa. Kuopion toinen HR-koordinaattori Tiina Pennanen on samoilla linjoilla kollegansa kanssa. ”Mekaanisen kunnossapidon työntekijöitä on myös saatu työllistettyä määräaikaisiin työsuhteisiin useisiin eri kohteisiin.” Pennanen jatkaa.

Oulussa on löydetty tekijöitä myös niin sanotuille vaikeasti työllistettäville aloille. ”Pikkuhiljaa lähtenyt hommat rullaamaan taas eteenpäin. Muun muassa tällä viikolla töihin lähti louhinta- ja poravaunukuljettaja”, Oulun HR-koordinaattori Riina Käkelä sanoo. Motivaation ja asenteen merkitys on kasvanut huimasti asiakkaiden päätöksen teossa. ”Aputyöntekijöitä tarvitaan paljon. Mutta nyt työmailla ollaan todella tarkkana siitä, että on reippaita ja tekeviä työntekijöitä. Hommat pitää saada tehtyä, jotta aikatauluissa pysytään!” Käkelä huomauttaa.

Maakunnissa rakennustyöntekijöitä lähtee töihin lähes samaa rataa kuin aiempina vuosina tähän aikaan. ”Sesonkipiikki ajoittuu huhti-toukokuulle etenkin ulkotöiden osalta muutenkin, oli koronaa tai ei. Työvoimapula tulee monesti joka tapauksessa”, operatiivinen johtaja Jarmo Manninen avaa tilannetta. ”Tällä hetkellä lahden yli ei pääse, eikä ulkomaita voi tuoda työvoimaa. Suurin kysyntä on erikoisosaajilla, kuten asbestipurkajille, kattopeltisepillä ja bitumieristäjillä – Nyt jos koskaan osaaminen ja ammattitaito korostuu”, Manninen sanoo (Iltalehti 01.04.2020: Useilla aloilla kaivataan työvoimaa koronasta huolimatta – Asiantuntija: Nämä osaajat työllistyvät sataprosenttisesti). Kuopiossa ollaan samoilla linjoilla. ”Lisätyövoiman otto on varovaisempaa, jos verrataan aiempiin vuosiin, mutta rakennetaan kuitenkin. Työmailla pyritään pysymään aikataulussa. Varotoimenpiteenä on esimerkiksi porrastettu työaikoja, jotta työnteko olisi turvallista” Rosa Pitkänen ja Tiina Pennanen toteavat.

Uudenmaan alueella koronan vaikutus arjessa on suurempi kuin muualla Suomessa, mutta tilanteeseen on onnistuttu reagoimaan nopeasti. ”Työmaita on paljon, eli myös ihmisiä on paljon. Normaalista poiketen julkisen liikenteen käytössä ollaan varovaisempia, tämä näkyy työmatkoissa jonkun verran. Yksi työmaa oli myös varotoimenpiteenä pari päivää kiinni”, Helsingin toimipisteen HR-koordinaattori Mikko Kärmeniemi luettelee tilanteen tuomia haasteita. Hänen mukaansa Selektalla on selkeät ohjeet ja tiedot, mitä tehdä, jos korona iskee työntekijään. Muutamia tartuntoja on työntekijöiden keskuudessa ollut, mutta nopealla reagoinnilla on selvitty eteenpäin. Aiempiin vuosiin verrattuna Uudenmaan tilanne on hieman heikompi, mutta töitä riittää. ”Koko ajan työllistyy joku uusi. Esimerkiksi rakentamisen puolella saatu pari uutta vakituistakin työsuhdetta, mikä on totta kai hienoa. Aina kannattaa hakea töitä. Kyse ei ole muusta kuin asenteesta!” Kärmeniemi tiivistää.

Kesän näkymät kaikesta huolimatta aurinkoiset

Mikko Kärmeniemen mukaan infraa ja maanrakennusta katsoessa huomaa selvästi, että rakentaminen lisääntyy kesää kohden normaalisti. ”Vaiheessa olevia tehdään kyllä varmasti valmiiksi asti. Kunhan tekijät pysyvät terveenä ja pääsevät kulkemaan töihin, niin töitä riittää!” hän toteaa. Oulussa asiakkaiden viesti on selkeästi se, että heti kun tilanne antaa myöten uusia kohteita alkaa nousta. Käkelä tiivistää, että varsinkin rakennussiivoojia, aputyöntekijöitä, kirvesmiehiä ja monipuolisia rakennustyöntekijöitä kaivataan varmasti pitkin kesää. Kuopiossa toimeksiantoja on sovittu ennakkoon. ”Monena vuonna on näihin aikoihin alettu lyömään lukkoon kesän toimeksiantoja, ja niin on tehty myös tänä vuonna. Selkeästi ollaan kesää kohti menossa!” Pitkänen sanoo toiveikkaana.

Katso myös: Avoimet työpaikat

Teksti Saara Purhonen