Selekta maailmalla – Avoimin silmin kohti uusia seikkailuja

Ruotsiin lähtenyt suomalainen yritys etsi lisää tekijöitä, jolloin Selekta Tampereen myyjä Petri Knutars päätti tarttua tuumasta toimeen. Reissutöihin lähti kaksi eri kokoonpanoa eri kohteisiin naapurimaan puolelle. Tukholman seudulle lähti Selektan kautta kolme nuorta miestä Olli Suominen, Juho Tommila ja Kim Huikkola. Tekijät olivat aiemmin toimineet erilaisissa rakennustehtävissä Suomen puolella, mutta palo saada uusia kokemuksia vei seuraavaksi Ruotsiin.

Reissutyöt löytyivät kuin sattumalta

Olli ja Juho päätyivät Selektan kautta ensimmäisen kerran Ruotsiin töihin marraskuussa 2020, Kim lähti mukaan maaliskuussa 2021. ”Tänä vuonna helmikuun alussa lähdettiin uudelleen Ruotsiin. Olin siellä jo aiemmin viime vuoden puolella pari kuukautta eri kohteessa”, Olli Suominen aloittaa kertomaan. ”Ennen olen ollut rakennusraivauksissa ja kouluaikaan putkiasentajana työssä oppimassa”, hän jatkaa. Rakennuskokemusta omaaville nuorille uudet haasteet eivät aiheuttaneet vaikeuksia. ”Ennen Ruotsinreissua olen ollut tekemässä suurkattoelementtejä, ollut kerrostalotyömailla paikkarina sekä kirvesmiehen tehtävissä”, Juho Tommila valottaa omaa taustaansa. Ruotsin puolella työtehtäviin on kuulunut vanhojen peltikattojen purkua ja uudelleenrakentamista.

Suominen oli aiemmin ollut Selektan kirjoilla, ja päätyi reissutöihin yhden puhelun jälkeen. ”Olin Selektan kautta rakennustyömaalla raivaamassa, kun Petri Knutars soitti, että haluanko lähteä Ruotsiin. Kolmen päivän varoitusajalla lähdin”, hän naurahtaa. Tommila huomasi työpaikkailmoituksen reissutöistä verkkosivuilta. ”Katselin hommia netistä, kun huomasin tämän kyseisen paikan. Totesin, että olisi mielenkiintoista käydä koittamassa”, hän kertoo. ”Ja ihan tyytyväinen olen lopputulokseen, kun tässä ollaan”, Juho jatkaa naurahtaen. Molempien tekijöiden mielestä reissuun lähteminen ja tienpäällä oleminen ovat sujuneet mutkattomasti. ”Kyllähän Selekta lähdössä tuki, sen mitä tarvitsi. Sain hyvät työkamppeet, mitkä käyvät hyvin ja sopivat työtehtävään”, Juho Tommila kertoo. ”Ei vain soitettu lähdetkö Ruotsiin?, vaan pyydettiin soittamaan, jos on kysyttävää ja kerrottiin aina lisätietoja aina kun uutta tietoa saatiin”, Olli Suominen myötäilee kollegaansa.

Reissuunlähtö ja koko kokemus jäävät hyviksi muistoiksi

Nykyinen koronatilanne aiheutti reissuun lähteville lopulta yllättävän vähän toimenpiteitä. ”Enemmän käsienpesua, mutta ei mitenkään merkittävästi ole vaikuttanut töiden perässä lähtemiseen”, Juho Tommila pohtii. ”Aina olemme tähän asti Ruotsiin päässeet”, hän jatkaa. Koronatestissä tulee käydä ennen reissuun lähtöä, ja todistus negatiivisesta tuloksesta olla mukana rajaa ylittäessä. Ruotsin puolella rajoitukset ja ohjeistukset eroavat hieman kotimaasta. ”Siellä liikkuu ehkä enemmän ihmisiä kuin Suomessa ja käsidesiä on joka paikassa tarjolla, mutta esimerkiksi maskeja käytetään huomattavasti vähemmän. Tukholmassa niitä näkyy eniten”, Olli huomioi.

Molempia nuoria ulkomailla tehtävät reissutyöt kiinnostivat kokemuksen kautta tarpeeksi, että korona-aikaankin uskalsivat lähteä reissun päälle. ”Reissuun lähtö ja koko kokemus jää hyväksi muistoksi”, Olli sanoo mielissään. ”Ruotsissa työtavoissa ei hirveästi ole eroja – työajat elää samalla tavalla päivästä riippuen. Välillä unohtaa olevansa Ruotsissa ja päinvastoin kun on vapailla, ero on niin huomaamaton”, Suominen naurahtaa jatkoksi. Työkielenä nuorilla toimivat suomi ja englanti. ”Suomea puhutaan työporukalla, mutta asiakkaiden kanssa ja vapaa-ajalla englantia. Kyllä asiat perille ovat menneet, viittomalla viimeistään”, Juho Tommilakin naurahtaa nykyisistä työoloistaan.

”Reissutöissä on parasta muun muassa se, että maisema vaihtuvat koko ajan”, Olli pohtii. Nuorella rakennusalan ammattilaisella ei ole tulevaisuuteen haavemaata, mutta reissutyöt kiinnostavat hyvän kokemuksen pohjalta edelleen. ”Mielenkiintoista olisi lähteä johonkin pidemmällekin. Tällä hetkellä olen 10 päivää Ruotsissa ja sitten vapailla, joten kotiin pääsee aina välissä”, hän jatkaa. Ulkomailla työskentely on saanut myös Juho Tommilan innostumaan. ”Ulkomailla on kiva käydä töissä, varmasti lähtisin uudestaan!”, hän toteaa. Haavemaata kysyttäessä nuorelta löytyy vastaus heti. ”Amerikkaan haluaisin lähteä! Reissutyöt avartavat näkemystä, kun näkee eri kulttuureja läheltä” Juho tuumii. Molemmat tekijät pitävät myös taloudellista puolta mukavana lisämotivaattorina reissutöissä.

Nuorena on hyvä lähteä etsimään omaa polkua

Kokeneempien reissaajien matkaan lähti maaliskuun alusta myös Kim Huikkola. Nuori mies ei aiemmin ole ollut reissutöissä ja työtehtävissäkin tuli muutoksia. ”Pikkasen eroaa työtehtävät, aikaisemmin olen ajanut kaivinkonetta, kuorma-autoa ja tehnyt kaivinkoneen perässä lapiohommia. Ruotsiin lähden ajamaan kuorma-autoa sekä nostamaan ja asentamaan kattopeltejä”, Kim aloittaa. ”En ollut aikaisemmin tehnyt kattotöitä Suomessa, ja matkaan lähdettiin ajatuksella, että korkeanpaikankammo selviää perillä”, hän naurahtaa jatkoksi. Huikkola on aiemmin tehnyt seitsemän vuotta maanrakennustöitä, mutta halusi lähteä kokeilemaan jotain uutta. ”Olen vielä nuori, joten uskalsin lähteä kokeilemaan, mikä voisi olla se oma juttu”, hän pohtii päätöstään lähteä reissutöihin.

Haastattelukutsua ei tarvinnut jäädä hakemuksen jälkeen pitkälti odottamaan. ”Bongasin päivänvanhan ilmoituksen netistä, ja viisi minuuttia hakemisen jälkeen puhelin jo pirisi, että milloin pääsen haastattelun”, Kim Huikkola toteaa huvittuneena. Alun perin reissuun oli tarkoitus lähteä jo helmikuussa, mutta suunnitelmien muututtua töiden aloitus oli vasta maaliskuun alussa. Ennen lähtöä nuorella tekijällä ei ollut ajatusta Ruotsin työskentelytavoista tai työkulttuurista. ”Oletan, että varmasti aika samanlaista kuin Suomessa, kohti tuntematonta kuitenkin ollaan menossa. Avoimin silmin mennään!”, Kim sanoi helmikuussa 2021.

Reissutyö avartaa maailmankuvaa

Nuori Huikkola on aiemmin elämässään matkustellut vapaa-ajalla paljonkin, mutta vasta nyt työt ja vapaa-aika yhdistyvät. ”Ensimmäinen kerta, kun ollaan yötä muualla töiden takia. En ole tehnyt reissutöitä aiemmin edes Suomessa”, hän kertaa. Matkusteluun tottunut Kim Huikkola kokee, että reissutyöt ovat vaihtoehto myös tulevaisuudessa. ”Kohteella ei ole minulle niin väliä, mutta mitä kauemmas sen parempi. Ei ole väliä, vaikka olisin Mongoliassa vuoren päällä rakentamassa taloa!”, hän naurahtaa. Kim myöntää, että vasta aika näyttää, onko reissutyöt se oma juttu. ”Tykkään matkustaa, niin sama siitä on ottaa palkkaakin. Saa nähdä, miten mieli muuttuu, kun on tehnyt pari reissua – tuleeko koti-ikävä”, hän toteaa.

Myös Huikkola on saanut hyvin tukea Selektalta lähtiessään. ”Ei ole tarvinnut mitään paperisotaa käydä, Selektalle annoin voimassa olevista korteista tiedon ja myöhemmin lähetin verokortin. Muuten on automaattisesti homma hoitunut”, hän kertaa työsuhteen virallisempaa puolta. Rakennustyöntekijän mukaan apua on aina saanut kysyttäessä ja oma aktiivisuus on saanut kiitosta. ”Aina, kun itse kysyy, niin saanut apuja ja kerrottu mitä tapahtuu seuraavaksi”, Kim Huikkola tiivistää. Koronan suhteen reissuun lähtijä on noudattanut yleisiä ohjeistuksia. Jokaisen maasta lähtevän tulee olla käynyt negatiivisessa koronatestissä kolmen päivän sisällä ennen lähtöä, mutta muutoin pandemia ei ole lähtöä haitannut. ”Totta kai suosittelen reissutöihin lähtemistä, se avartaa maailmaa. Näkee erilaisia työskentelytapoja, ja pääsee kotikonnuilta pois!”, Huikkola tsemppaa lopuksi.

Olli, Juho ja Kim ovat tällä kertaa Ruotsin puolella töissä juhannuksen nurkille, mutta töiden sujuessa mahdollisuus jatkollekin on olemassa.

 

 

Teksti Saara Purhonen

Kuvat Olli Suominen, Juho Tommila, & Kim Huikkola

Tutustu myös muihin Selekta maailmalla -artikkeleihin:

Selekta maailmalla – Sveitsi: Vahva ammattiosaaminen avaa ovia seikkailuille

Löydä oma urapolkusi osoitteesta www.selekta.fi