Asenne ratkaisee – Myös työnhaussa

Kädet hikoavat? Puhe takeltelee? Homma hanskassa ja hanskat hukassa? Been there, done that? Työnhaku on stressaavaa ja jopa pelottavaa. Kaikille. Työpaikkailmoituksessa on pyydetty 10 vuoden kokemusta, kahdeksaa eri koulutusta ja kolme eri harrastusta lähes ammattitasolla. Kuka siihen muka pystyisi? Ei kukaan. Kilpailu on kovaa työnhakumarkkinoilla ja paikkoja rajallisesti tarjolla. Kuinka erottautua hakijoista, on yksinkertaista. Asenteella. Työkokemus tuo varmuutta erikoisosaamista vaativissa töissä ja joskus se on toki myös suora vaatimus. Rakennusalalla esimerkiksi sähkötyöt, putkityöt ja asbestipurut vaativat jo hieman kokemusta tai koulutusta, jotta työ saadaan onnistuneesti maaliin ilman suurempia vahinkoja. Asenteella urapolku kuitenkin polkaistaan käyntiin.

 

  1. Ensivaikutelma

Minkälaisen ensivaikutelman haluat antaa itsestäsi? Tarkista hakemuksesi ennen lähettämistä kirjoitusvirheiden varalta. Tule hieman ennen sovittua aikaa haastatteluun, kättele reippaasti hymyillen. Älä kuitenkaan pelkää virheitä, ne ovat inhimillisiä.

  1. Kerro omin sanoin

Ensimmäinen virhe on vähätellä tai yliarvioida omaa osaamistasi. Kerro omin sanoin rehellisesti, mitä olet tehnyt ja kuinka paljon. Joku oppii mestariksi päivässä, toinen kymmenessä vuodessa. Mikään opittu taito ei kuitenkaan poissulje toista. Harrastuksesi ja vapaa-aikasi kertovat paljon arvoistasi ja mielenkiinnon kohteistasi.

  1. Ole avoin

Kuuntele, mitä haastattelija kysyy ja ole avoin työskentelyvaihtoehdoille. Vuokratyöfirman kautta on mahdollisuus työllistyä käytännössä joka puolelle, kun olet valmis ottamaan haasteita vastaan. Ole rehellinen ja avoin omasta tilanteestasi myös silloin kun se on negatiivinen.

  1. Työkokemuksen merkitys

Joihinkin työtehtäviin vaaditaan osaamista ja tietotaitoa. Kerro rehellisesti, mitä olet tehnyt työelämässä, mitkä ovat heikkoutesi ja mitkä vahvuutesi. Tärkeintä on tiedostaa omat taitonsa sekä halu kehittyä, oppia ja tehdä töitä tarpeen mukaan. Huomioithan, että usein myös vapaa-ajalla tehdyt omat projektit, remontit ja rakentelut nostavat arvoasi työnantajan silmissä. Pelkkä tehtävänimike CV:ssä ei kerro mitään, tärkeintä on se, mitä teit työtehtävässä ja ennen kaikkea mitä sait aikaan.

  1. Aktiivisuus ja asenne

Uskalla pitää työpaikkoja mahdollisuutena, vaikka kyseessä olisi päivän tai kahden homma. Luota omaan sekä muiden tekemiseen tarpeeksi sekä siihen, että ovet tosiaan ovat auki joka paikkaan. Me Selektalla teemme päivittäin töitä sen eteen, että työnhakijat ja yritykset kohtaisivat aina oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Loppu on työntekijästä kiinni.

Yhteistyökyky, uuden oppiminen ja aito mielenkiinto työntekoa kohtaan vievät pitkälle. Kun kanssasi on helppo tehdä töitä, olet rehellinen ja avoin ideoille, jäät paremmin mieleen. Kaikkien ei tarvitse olla loputtomiin puhuvia, sosiaalisia tai viimeiseen asti viilattuja ammattilaisia. Jotkut ovat hiljaisia, mutta työmoraali ja asenne kunnossa olevia tekijöitä ja sekin riittää.

Hae paikkoja eri puolille Suomea, löydät ne täältä:

Selekta avoimet työpaikat

ProMesta avoimet työpaikat

RekryMesta avoimet työpaikat