Työturvallisuuden merkitys arjessa

Työturvallisuuden merkitys arjessaTyöturvallisuuden noudattaminen on ensimmäinen askel vastuullisessa ja ammattimaisessa työnteossa. Jokainen työmaalla tai niiden läheisyydessä käynyt ymmärtää mahdolliset  vaarat, sekä tiedostaa niiden mukaiset varotoimenpiteet. Tai näin ainakin pitäisi olla.

Työnantajan velvollisuus on huolehtia asianmukaisista välineistä sekä perehdytyksestä oikeanlaisiin toimintatapoihin. Selekta on ottanut käyttöönsä vuoden 2020 alusta tiukemmat ohjeistukset työturvallisuuden noudattamiseen. Perehdytys alkaa jo rekrytointivaiheessa. Päivitämme jatkuvasti tuotevalikoimaamme, jotta jokaisella työntekijällä on ajanmukaiset turvavarusteet.

”Varusteita päivitetään vuosittain, ja tietenkin myös tarvittaessa. Ollaan hereillä heti, jos markkinoille tulee uusia, hyviä vaihtoehtoja”, pääluottamusmies Ari Terkki toteaa. ”Käyn erilaisissa tilaisuuksissa keräämässä tietoja, jotta saadaan hyväksytyt mallit käyttöön valtakunnallisesti ensimmäisten joukossa. Myös erikoisvarusteita vaativiin töihin löytyy oikeanlaiset välineet. Esimerkiksi kattotöihin vaaditut valjaat ovat aina tarkastettuja.”

Päänsuojaamisen tärkeyttä rakennustyömailla ei voida alleviivata liikaa. Oikein kiinnitetty kypärä, kuulosuojaimet ja suojalasit pelastavat iskuilta päänalueelle. Pahimmillaan tämän laiminlyönti johtaa työkykyyn ja elämänlaatuun vaikuttaviin onnettomuuksiin. Silmälasit eivät ole suojalasit! Heijastimilla varustetut suojavaatteet nostavat työntekijän esiin rakennustyömaan pölystä, myös ohikulkijoille sekä konekuskeille. ”Tämän hetkiset varusteet ovat huippu luokkaa. Työmailta kuulee, että varusteet ovat olleet kestäviä ja heijastimet pysyneet hyvin kiinni”, Terkki kommentoi.

Selektalle on perustettu vuonna 2014 työturvallisuustoimikunta, jossa käydään läpi työtapaturmatilastoja ja toimintaperiaatteita. Tilastot saadaan neljän kuukauden välein. ”Tapaturmat ovat vähentyneet kyllä huomattavasti vuosien aikana. Edelleen yleisimpiä tapaturmia ovat kuitenkin väärinnostot, joista seuraa muun muassa selkävammoja, sekä näin talvella liukastumiset”, pääluottamusmies Terkki jatkaa. Aluehallintovirasto seuraa työturvallisuustoimikunnan toimintaa ja käy tarkastamassa, että kaikki toimii. Samalla saadaan jälleen uutta tietoa ajankohtaisista muutoksista.

Turvallisuuden takaaminen voi tuntua itsestään selvyydeltä, mutta sen merkitys korostuu usein vasta onnettomuuden sattuessa. Turvallisuusohjeiden noudattaminen, on yhtä tärkeää kuin vaikka heijastimen käyttäminen pimeällä, liukkaalla varovasti käveleminen tai suojatiellä tien yli katsominen ennen ylitystä.

Käy myös lukemassa Selektan työntekijöiden saamasta arvostuksesta koskien työturvallisuutta!

Teksti Saara Purhonen
Kuvat Saara Purhonen