Selekta maailmalla – Sveitsi: Vahva ammattiosaaminen avaa ovia seikkailuille

Selektan työntekijöille tarjottiin mahdollisuutta lähteä hirsirakentamiseen erikoistuneen yrityksen mukaan Sveitsiin syksyllä 2020. Hakijoita etsittiin valtakunnallisesti, ja tarkkojen selvitysten jälkeen valinnat tehtiin yhdessä asiakasyrityksen kanssa. Yksi valituista oli kirvesmies Sami Lindqvist, joka lähti matkaan elokuun viimeinen päivä.

Rakennusalalla nuori kirvesmies on toiminut koko työikänsä. ”Työhistoriani painottuu pääosin rakennusalaan, jonka parissa olen työskennellyt jo noin 14 vuotta, joista viimeiset 7 vuotta kirvesmiehenä”, Sami kertaa. Selektalla mies oli käynyt haastattelussa jo aiemmin muihin tehtäviin. ”Sain yleisen tekstiviestin, että hakevat kirvesmiehiä Sveitsiin kelohirsiprojektiin. Samalta istumalta soitin Ilmo Jokelaiselle ja kerroin kiinnostukseni projektia kohtaan!”, Lindqvist kertoo projektin alusta. Ammattilaisella oli ennestään vahva kokemus hirsirakentamisesta, mutta myös kiinnostusta lähteä ulkomaille. ”Olin ennen käynyt vain Virossa, joten olin senkin takia hyvin kiinnostunut hakemaan työpaikkaa”, hän jatkaa. 

Korona-tilanne salli työreissulle lähtemisen hyvin, eikä tekijät kohdanneet suurempia ongelmia. ”Perille päästyä huomattiin, että meidän matkalaukkumme olivat jääneet Suomeen. Nopean reagoinnin kautta laukut löysivät perille hotellille kahdessa päivässä”, Sami naurahtaa.

Yksin ei tarvinnut pärjätä, vaan firman tuki näkyi kokoajan

Reissuun lähtenyt Lindqvist oli tyytyväinen järjestelyihin. ”Selektan kanssa yhteistyö oli sujuvaa jo ennen reissua, mutta myös sen aikana”, hän toteaa. Työntekijät eivät joutuneet kokevansa olemaan yksin, vaan työnantaja pysyi matkassa mukana alusta loppuun.  Suomen ja Sveitsin työtavat olivat lopulta hyvin samanlaiset, joten itse työnteko sujui mallikkaasti. ”Tehtiin 150 neliöiseen betonirakennukseen sauna, jossa käytettiin sisustuksessa paljon keloa”, Sami tiivistää muutaman viikon työprojektin. ”Voisin lähteä saman tien uudestaan ulkomaille, jos tilaisuus tulisi. Sveitsissäkin olisin voinut olla vielä vaikka vähän pidempäänkin”, mies kertaa syksyä. Tällä hetkellä työt ovat kuitenkin sijoittuneet kotoisasti Suomen Chicagoon, Lahteen. Sami ei osaa nimetä, mihin lähtisi, jos tilaisuus tulisi, mutta ulkomailla työskentely kiinnostaa edelleen. ”Reissussa yllätyin, miten hyvin sopeuduin uusiin tehtäviin ja alueisiin. Ulkomailla kannattaa kyllä lähteä töihin, koska siellä kokee ja näkee niin paljon uutta ja kivaa, mitä ei välttämättä Suomessa pääse näkemään”, hän kertaa.

Vaikka työskentelytavat muistuttivat Suomea ja osa kollegoista lähti mukaan kotimaasta, piti työskentelykielenä käyttää englantia. ”Töissä piti joka päivä puhua englantia, mikä vähän jännitti, kun kielitaitoni ei ole mitenkään hyvä ollut koskaan. Mukava oli kuitenkin huomata, miten sitä oppi puhumaan, kun oli pakko opetella”, Sami kertoo. Rohkea englannin kielen käyttäminen toi myös uusia tuttuja. ”Ihmiset olivat todella ystävällisiä ja oli mahtavaa tutustua hotellilla ulkomaalaisiin. Yksi työkavereistani oli tšekkiläinen 25-vuotias Petr, jonka kanssa tulimme hyvin juttuun ja pysyimme ystäväni myös töiden päätyttyä”, Lindqvist kertoo innoissaan. Kokonaisuudessaan työreissu oli nuoren kirvesmiehen mielestä onnistunut. ”Hyviä muistoja jäi paljon! Pelkästään se, miten joka päivä näki ja koki jotain uutta, oli upeaa”, hän toteaa. Sami sai paljon kehuja toimeksiannon jälkeen asiakasyrityksellä. ”Uskoisin, että omalta osaltani siis onnistuin jossain” hän naurahtaa suomalaisen vaatimattomasti haastattelun päätteeksi.

Teksti Saara Purhonen
Kuvat A. Räisänen

Aloita oma seikkailusi! Avoimet työpaikat
Voit seurata meitä myös Facebookissa