Vakituisena työntekijänä henkilöstövuokrausyrityksessä

Selektalla ja tytäryhtiö ProMestalla työskentelee yhteensä lähes toistakymmentä vakituista työntekijää rakennusapulaisina, kirvemiehinä ja hitsaajina. Pauli Tikka ja Mumuni Ibrahim ovat työskennelleet rakennusapulaisina Selektan eri työmailla pääkaupunkiseudulla jo useamman vuoden. Nyt he kertovat, millaista on vakituisen vuokratyöntekijän arki. Molemmat ovat viihtyneet Selektalla monipuolisen työn parissa pitkään ja vuosien jälkeenkin molemmat ovat tyytyväisiä työhönsä.

Monipuolisen työn oppii tekemällä

Mumuni Ibrahim on viihtynyt Selektalla jo viisi vuotta.

Pauli Tikka on työskennellyt Selektalla noin kolme vuotta, joista jo vuoden päivät ovat vierähtäneet vakituisena työntekijänä. Selektalle hakiessaan hän kertoo jättäneensä työhakemuksen ja soittaneensa perään. Oma-aloitteisuus kannatti, sillä jo seuraavana päivänä hän oli allekirjoittamassa työsopimusta toimistolla. ‘‘Ei vaadittu mitään aiempaa työkokemusta, kun nykyään vaaditaan kaikessa tietyn alan koulutus’’, hän kiittelee. 

Huonekalupuusepäksi opiskellut Tikka kertoo, että oman alansa hommiin vaaditaan usein paljon työkokemusta, minkä vuoksi töitä on vaikea saada. Siksi hän arvostaa sitä, että Selektalla otettiin töihin vähemmälläkin työkokemuksella. ‘‘Kertauksen kautta oppii’’, hän kertoo. Myös Mumuni Ibrahim kertoo, että kokemus on karttunut tekemällä. Hän aloitti työt Selektalla jo vuonna 2016. Vakituisena työntekijänä Ibrahim on työskennellyt vuodesta 2018. Hänen mukaansa työ vaihtelee paljon eri työmailla, minkä vuoksi hän haluaa myös tulevaisuudessa oppia lisää rakentamisesta.

Rakennusapulaisen työ onkin monipuolista ja vaatii reipasta asennetta. Se sisältää muun muassa kanto- ja siivoushommia sekä raivausta työmailla. ‘‘Kaikkea, mitä mestarit antaa. Se saattaa vaihdella, piikkaustakin saattaa olla joskus’’, Tikka kertoo. ’’Työtehtävät riippuvat paljon siitä mihin ja millaiselle työmaalle menee, mitä haluaa ja osaa tehdä sekä siitä mitä osaamista tarvitaan’’ Ibrahim vahvistaa. Kokemuksen myötä myös monet työmaamestarit ovat tulleet tutuiksi ja työmailla on alkanut saamaan enemmän vastuuta Tikka lisää.

Selektan Rekrytointipäälikkö Ilmo Jokelaisen mukaan vakinaisia työntekijöitä yhdistääkin nimikkeestä riippumatta nimenomaan monipuolisuus työntekijöinä. Selektalla ja tytäryhtiö ProMestalla työskentelee tällä hetkellä 17 vakinaista työntekijää rakennusapulaisina, kirvesmiehinä sekä hitsaajina.

Pauli Tikan mukaan tärkeintä työssä on, että on työ, josta pitää.

Keikkojen kesto vaihtelee vakituisenakin

Vuokratyöntekijät otetaan työmailla vastaan kuin ketkä tahansa tekijät. Ibrahim ja Tikka kertovat, että myös moni aiemmilta keikoilta tuttu kaveri tulee usein vastaan uudella työmaalla. Työpäivän aikana erilaisia työtehtäviä saattaa tulla kymmenenkin, jolloin tuttujen tekijöiden kanssa työt on helppo jakaa. ‘‘Jokunen aika sitten olin Keilaniemessä, olisko meitä ollut yli kymmenen Selektalaista. Helpotti, että pystyi jakamaan niitä hommia’’, Pauli muistelee.

Mumunin mukaan erot keikkojen kestossa saattavat vaihdella paljonkin. Hän muistelee olleensa erään asiakkaan työmailla yhteensä kahdeksan kuukauden ajan. ‘‘Olin asiakkaalla kahdeksan kuukautta. He olivat lopettamassa työt eräällä työmaalla ja pyysivät minut mukaan seuraavalle työmaalle’’, hän muistelee. Pituudet vaihtelevat siis paljon tarpeen ja työmaan mukaan. ‘‘Vaihtelee työmaittain, parin päivän ja 3–4 kuukauden välillä’’, Pauli arvioi keikkojen pituuksia.

Vuokratyöhön liittyy aina myös tietynlainen ennakoimattomuus, joka on hyvä tiedostaa. ‘‘Välillä saattaa joutua odottamaan, että tulee soitto johonkin työmaalle. Työpäivä saattaa alkaa vasta kahdeltatoista ja kestää kolme tuntia. Tääkin viikko on sellanen vähän hiljaisempi, myöhemmin ilmeisesti on tulossa pidempikestoinen työmaa’’, Tikka selittää. Jokelaisen mukaan Selektan vakinaisille työntekijöille luvattua työtä on 30-40 tuntia viikossa. ‘‘Vaikka keikkoja ei siis olisi, saa työntekijä vähintään tietyn palkan. Vakituinen työntekijä kuitenkin myös sitoutuu tarjottuun työhön’’, Jokelainen avaa.

Asenne ratkaisee

Myös lomat kertyvät vuokratyöstä tavalliseen tapaan ja loman ajankohdan voi toivoa etukäteen. ‘‘Jouluna piti pitää lomaa, mutta se peruuntuikin kun löytyi työmaa. Näitä sattuu, että saatetaan tarvita porukkaa kiireellä, niin mä yleensä kyl otan ne’’, Pauli perustelee valintaansa siirtää viimeisintä lomaansa. ‘‘Tärkeää on tietenkin, että on töitä. Mut tärkeintä on, että on sellainen työ mitä ylipäätään tykkää tehdä’’, hän pohtii.

Pauli kuitenkin muistuttaa, että etenkin rakennusalalla on tärkeää pitää itsestään hyvää huolta, sillä työ on fyysistä ja raskasta. ‘‘Jos ei pidä kunnostaan huolta, niin ei välttämättä jaksa tehdä niin ahkerasti töitä kun haluaisi’’, hän muistuttaa. Hänen mukaansa myös motivaatiolla ja sillä, että saa olla oma itsensä on merkitystä, jotta voi tehdä työnsä hyvin. 

‘‘Pidän työstäni ja olen tyytyväinen Selektalla’’, Mumuni tiivistää vuosien kokemustaan. Hänen neuvonsa vakituiseksi haluavalle on tehdä aina parhaansa. ‘‘Kun tekee parhaansa, saa enemmän mahdollisuuksia, minne meneekin. Aina halutaan nähdä, miten hyvä olet. Jos teet työsi hyvin, sinut myös halutaan pitkäksi aikaa’’, hän avaa. ‘‘Kun on hoitanut hommat hyvin työmailla ja ollut ajoissa. Reippaudella pääsee pitkälle, ja sillä että osoittaa että kiinnostaa’’, Pauli vahvistaa.

 

 

Teksti Oona Hallasaari

Kuvat Pauli Tikka, Oona Hallasaari