Vuokratyön kautta vakituiseksi – asiakkaalle vakinaistuminen ei ole harvinaista

Vaikka työntekijät työllistyvät Selektan kautta pääsääntöisesti keikkatöihin, niin tekijöitä siirtyy aina välillä myös vakituisiksi tekijöiksi asiakkaille. Selektan kautta vakinaistuvat menevätkin usein asiakkaalle ensin määräaikaisina joko koeajalla tai määräaikasella sopimuksella. Kymmenien selektalaisten lisäksi näin tapahtui myös Aleksi Kerttulalle ja Jani Hämäläiselle, jotka aloittivat työskentelyn asiakkaalla Selektan kautta talvella 2020. Kevään mittaan tarve vakinaiselle työlle ilmeni ja molemmat siirtyivät asiakkaan palkkalistoille kesäkuussa.

Jani Hämäläinen aloitti työt Selektan kautta suurella suomalaisella sahatavaran tuottajalla vuoden 2020 marraskuussa. Selektalle hän päätyi muutettuaan Mikkelistä Hyvinkäälle ja alkaessaan etsiä uudelta kotipaikkakunnalta töitä. ‘’Muutin Mikkelistä Hyvinkäälle ja selasin avoimia työpaikkoja, sitä kautta taisin sitten hakea. Hain alunperin toiseen tehtävään, mutta ei sitten valittu siihen. Selektalta tuli kuitenkin viestiä, että olisinko kiinnostunut tästä toisesta tehtävästä’’, Jani kertoo prosessista.

Myös Aleksi Kerttula löysi tiensä nykyiseen työhönsä vuokratyön kautta. ‘’Haku oli Selektan kautta. Laitoin hakemuksen ja siitä se lähti’’, hän kertoo. Hän on aiemmin toiminut prosessinhoitajana, joten tehdastyö oli hänelle tuttua jo entuudestaan. Työpaikka sijaitsi kodin lähellä, mikä motivoi myös hakemaan. Hakuprosessi eteni nopeasti ja selkeästi. ‘’Hakuprosessi eteni nopeasti, noin viikon sisään hakemuksen laittamisesta mulle soitettiin ja sovittiin haastattelu. Selektan haastattelun jälkeen viikon sisään oli haastattelu asiakkaalle. Siitä muutaman päivän jälkeen sain kuulla, että sain työn’’, Aleksi avaa puolen vuoden takaista hakuprosessia. Hän kiittelee Selektaa siitä, että kaikki hoitui hienosti ja sujuvasti.

Myös Janin kokemuksen mukaan työn aloituksen yhteydessä käytännön asiat hoituivat Selektan kanssa helposti. ‘’Tosi vaivattomasti hoitui haastattelujen sopimiset ja muut jo ennen kun alotin työt. Yhteydenpito oli hyvin helppoa ja vaivatonta’’, Jani muistelee. Hän on viihtynyt työssään hyvin. Myös se on auttanut, että vuokra- ja tehdastyö olivat hänellekin tuttuja jo vanhasta kotikaupungista. ‘’Mikkelissä tein myös tehdastyötä, niin silleen tuttu kuvio, miten tollanen tehdastyö menee’’, Jani kertoo.

Vuokratyön kautta jalkaa oven väliin

Jani Hämäläinen on viihtynyt hyvin uudessa työssään koneenkäyttäjänä.

Jani työskentelee pitkälti koneenkäyttäjänä, jolla valmistetaan kuormalavojen jalkoja, mutta työ myös vaihtelee tarpeen mukaan. Aleksi puolestaan työskentelee prosessityöntekijänä. ‘’Se on linjastohommaa, mutta periaatteessa olen höyläri. Valvon laatua, puu tulee ulos koneesta ja katson, että se on hyvää’’, hän kuvaa työtään. Molemmat ovat viihtyneet työssään hyvin ja työkavereihin on päässyt tutustumaan.‘’Väkeä on sen verran vähän, neljä per vuoro, että pääsee tutustumaan porukkaan. Se on ollut todella kivaa’’, Aleksi kertoo.

Kesäkuussa 2021 molemmat siirtyivät Selektalta asiakkaalle vakituisiksi työntekijöiksi. Mitä se vaati? ‘’Aktiivisuutta molemmin puolin, meikäläinen kyseli mahdollisuuksista siitä suunnasta ja kartoitettiin tilannetta ja tarvetta’’, Jani avaa omaa kokemustaan. Aleksi taas kertoo, ettei itse ottanut asiaa puheeksi. Hänen mukaansa asiakas oli tyytyväinen hänen työhönsä, minkä vuoksi häntä pyydettiin jäämään.

Molemmat kannustavat ehdottomasti hakemaan vuokratyöhön, vaikka ensisijaisesti toiveena olisikin pidempikestoinen työ. ‘’Kyllähän se aina kannattaa hakea, varsinkin jos on se mahdollisuus vakinaistamiseen. Vuokratyön kautta saa ainakin jalkaa oven väliin! Ja vaikka ei sit siihen vakinaisteta, jos ja kun näyttää että osaa hommansa, niin vuokrafirmassa ei tarvii edes töitä hakea, kun sitten tarjotaan kyllä keikkoja. Ainakin itsellä on sellainen kokemus, kun aiemmin Mikkelissä olin vuokrafirmassa töissä’’, Jani kertoo. Myös Aleksi on samaa mieltä kollegansa kanssa. ‘’Mä näen sen silleen, että vuokratyö on aika optimaalinen paikka. Jos sä pääset sinne, niin oman kokemukseni kautta katsottuna on helpompi päästä töihin. Kun hoitaa asiat hyvin ja viihtyy, niin voi päästä sitten myös vakkariksi’’, Aleksi kannustaa.

 

 

Teksti Oona Hallasaari

Kuva Jani Hämäläinen